5 functies van InDesign die je moet kennen

07/07/2022 Thomas Verlinden

InDesign is een belangrijke tool in de grafische vormgeving. Dit veelzijdige opmaakprogramma van Adobe is dé referentie voor de digitale samenstelling van drukwerk. Wil je graag aan de slag binnen de grafische, creatieve of commerciële sector? Dan is een grondige kennis van InDesign een enorme troef. Wil je weten of je basiskennis van deze populaire software alvast in orde is? Lees dan snel verder en test of je klaar bent voor onze cursus Indesign Gevorderden .
 

1. Panels

Elk ontwerp dat bestemd is voor desktoppublishing start in de panels van InDesign. Deze uitgebreide menu's, die deel uitmaken van je werkruimte, omvatten alle functies die je gebruikt om van je idee een afgewerkt product te maken. Hoe beter je kennis van de panels, hoe beter je ontwerp dus wordt. Wil je graag meer overzicht krijgen terwijl je met InDesign werkt? Druk dan eens op de tabtoets en houd eventueel de shifttoets ingedrukt. Zo verdwijnen en verschijnen je panels. 
 

2. Grid

Een 'grid' noemen we in het Nederlands ook wel 'rooster'. Wanneer je deze functie in InDesign inschakelt, verschijnt er dan ook een raster met lijnen. Deze handige tool wordt vaak gebruikt als houvast tijdens het ontwerpen. Een grid is bepalend voor de pagina-indeling van je ontwerp. Eenmaal ingesteld, is deze nog moeilijk te veranderen. Het is dus belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over het gebruik van je grid. 
 

3. Afloop

De afloop, oftewel: de bleed, is de extra ruimte buiten de marges van je pagina waarin je de achtergrond van je ontwerp laat doorlopen. Met deze handige functie voorkom je dat er bij de drukker een witte rand rond je drukwerk verschijnt. Zo loopt je ontwerp mooi door tot aan het einde van de pagina, ook wanneer de drukker je design per ongeluk schuin afsnijdt. De afloop herken je aan de rode lijnen langs de marges. 
 

4. Tracking

Wie InDesign zegt, denkt ook meteen aan typografie: de opmaak en plaatsing van tekst. Indrukwekkend drukwerk omvat naast sprekende beelden immers pakkende teksten. Wie tekst wil vormgeven met InDesign komt vroeg of laat de trackingfunctie tegen. Tracking heeft alles te maken met de spatiëring, oftewel: de witruimte, tussen letterparen. Door met deze spatiëring te spelen, voeg je dat laatste woordje toch nog toe aan je beperkte tekstkader. 
 

5. Ligaturen

Taalliefhebbers opgelet, want de ligaturen zullen jullie doen watertanden! Ook dit handigheidje stamt af uit de typografie. Ligaturen zijn twee of meer karakters die samengevoegd worden en zo één karakter vormen. En verrassing, ons dagelijks leven staat bol van deze grafische hoogstandjes. Denk maar aan de ampersand (&), dit veelgebruikte karakter vormt het huwelijk tussen de letters 'E' en 't'. De betekenis van dit karakter is dan ook het Latijnse 'et', oftwel het Nederlandse 'en'.  Stel je voor dat je als grafisch vormgever een soortgelijk icoon uitvindt!
 
Klonken de bovenstaande functies je bekend in de oren? Maar wil je graag meer panels ontdekken, de bleed tot het uiterste drijven, experimenteren met ligaturen en nog zoveel meer? Volg dan de groepsles of Virtual Class Indesign Gevorderden  en til jouw drukwerk naar een hoger niveau! 


cpSkillsAndSkills

 • Je tilt je eigen grafische ontwerpen naar een hoger niveau
 • Je leert geavanceerde toepassingen van InDesign gebruiken
 • Je verbetert je kennis van InDesign voor een vlotter gebruiksgemak


Indesign Gevorderden , aProfession

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

cpLiPracticalInfo

 • Diploma
 • courseTypeG2
 • 5 cpLessonsPer 3 cpHoursPerClass
 • 345.00

cContent

 • Data merge
 • Interactieve webpagina's ontwikkelen
 • Drop-down menu’s, buttons, filmpjes, fly-in’s ontwerpen
 • Invul-pdf met buttons invoegen
 • Kalenders in tabellen maken
 • Superobjecten met object- en alineastijlen creëren

blogAvailable


relatedBlogs

Vier manieren om je positie op de arbeidsmarkt te versterken

5 fantastische voordelen van single zijn

6 vragen om jouw ideale studiemethode te bepalenpreviousLabel

The important job of a burnout coach

nextLabel

Ontdek Adobe Sensei, het slimste snufje van Photoshop

relatedCourses


Indesign Gevorderden

Volg de cursus Indesign Gevorderden en ervaar onze leerzame praktijklessen.

studyCategories


Computervaardigheden

Grafische Vormgeving

blogTags


IndesignGevorderdenGrafisch ontwerpPublicatieGroepslessenThuisstudieVolwassenenonderwijsCursus indesignOpleidingAvondonderwijsGrafisch vormgeverAdobe indesignIndesign tutorialIndesign how toIndesign handleiding

mostRead


Foodfotografie

30/07/2018

Grafisch Vormgever: Het mooiste beroep ter wereld

31/05/2018

Oud-studente Allround fotografie

25/07/2018

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0